Tlačové správy a vyhlásenia

Čo zistila nútená správkyňa Rapidu? Chcú vedieť poistenci

Spotrebitelia vyzývajú NBS k zverejneniu informácii ohľadom majetku životnej poisťovne Rapid life

Od zavedenia nútenej správy v životnej poisťovni Rapid life uplynulo desať dní. Médiami už prebehla informácia o prevode údajného niekoľko miliónového štátneho dlhu voči poisťovni na eseročku patriacu synovi predsedu predstavenstva Petrovi Talánovi mladšiemu.

Zverejnené ako aj verejne dostupné informácie nasvedčujú tomu, že životná poisťovňa Rapid life je vo veľmi zlej finančnej situácii, čo vyvoláva oprávnené obavy občanov nad tým, či sa vôbec niekedy dostanú k svojim peniazom. V neistote sú aj poistenci s platnými zmluvami i mimoriadnymi vkladmi. “Mám platiť alebo rušiť zmluvy?”  denne pýtajú ľudia v poradni spotrebiteľskej neziskovky. Tá v súdnych sporoch voči poisťovni zastupuje viac ako 300 občanov.

Národna banka už musí vedieť resp. mať aspoň predbežné výsledky alebo informácie od nútenej správkyne. Myslí si Miroslav Antoňak, generálny riaditeľ Spotrebiteľského Centra a dodáva: “My a občania, ktorých zastupujeme potrebujeme jasné a jednoznačné odpovede, preto vyzývame Národnú banku, aby v záujme ochrany ekonomických záujmov spotrebiteľov zverejnila, čo zistila.”

Poistné zmluvy s Rapid life (Prvou česko-slovenskou poisťovňou) neplaťte, kým nebudeme mať viac informácii od NBS” znie odpoveď spotrebiteľskej poradne, ktorú centrum prevádzkuje. Antoňak to vysvetľuje tým, že “nevieme v akej finančnej kondícii je poisťovňa. Čo, ak celý majetok poisťovne pozostáva iba z 3 eur, ktoré mala poisťovňa získať údajnym prevodom pohľadávok?”  Doposiaľ nevieme nič, tak prečo by mali občania prispievať na výplatu Talánovcom a ich advokátom? pýta sa sa Antoňak.

Už v roku 2014 stála správa poisťovne jej klientov 1,8 milióna eur. Podľa Antoňaka, to predstavuje neprimerane vysoké náklady poisťovne na jej réžiu a mzdy. Aké mala poisťovňa výdavky v rokoch 2015 a 2016 sa zistiť z verejných zdrojov nepodarilo.

Spotrebiteľské Centrum – nezisková organizácia zastupuje viac ako tristovky poistencov životnej poisťovne Rapid life, ktorým nebolo vyplatené poistné zhruba vo výške 2,7 milióna eur. V postavení intervenienta vstúpilo do súdnych sporov vedených Národnou bankou Slovenska voči poisťovni, ktorých cieľom je určene platnosti zmlúv a označenie neprijateľných zmluvných podmienok. V máji tohto roku naznačili predstavitelia organizácie, že poisťovňa Rapid life sa nápadne podobá na pyramídovú hru.